top of page

Amit Finnországról tudni érdemes

Finnország, ahogy mondani szokás, az “ezer tó országa”, és tegyük hozzá: a végtelen erdőké is. A béke félszigete, ahol az önállóságára büszke, természet- és emberszerető finn nép lakik. 

Bár Finnország neve hallatán a legtöbb ember agyába először a Mikulás és a rénszarvas villan be, az EU-tagállam “Suomi” valójában egy igen korszerű és fejlett ország. Hivatalos fizetőeszköze az euro. Az 1 főre jutó GDP alapján a 15. leggazdagabb ország a világon, megelőzi pl. Kanadát, Németországot, Franciaországot, Angliát vagy Japánt. Ezzel együtt Finnországban a mai napig fontos értéknek számít az őszinteség, a szorgalom, a segítőkészség. A köztudottan szűkszavú, nyugodt finnek erősen családközpontú, hagyománytisztelő emberek, akik nagyon szeretik, és minden erejükkel védelmezik az otthonukat, ennek ellenére a jó ismerősök és barátok előtt mindig nyitva áll a lakásuk, de még  a nyaralójuk ajtaja is. Nekik szauna, tópart, erdő és csend nélkül elképzelhetetlen az élet, a szauna számukra valóságos “szent hely”: a megpihenés, a nyugalom helye. Itt még a levegő is más, annyira friss és tiszta, hogy kifejezetten jólesik belélegezni.

A természet hagyományosan fontos szerepet játszik a finnek életében, ez sokrétűen visszatükröződik a finn kultúrában is. Mind a finn zenében, mind a képzőművészetekben gyakori motívum a természet szépségének dicsérete. A finn otthonok legkedveltebb berendezési és dísztárgyait is a természet apró részletei ihlették.

 

Finnországban még mind a négy évszak megvan a maga teljességében. A hóval borított táj ragyogó fehérsége verseng a nyár üde zöldjével. Az éghajlatot természetesen az építkezésben is figyelembe kell venni. A többnyire fából készült épületek melegek és szárazok. A lakásokban általában villany- vagy központi fűtés van, ám egyre elterjedtebbek a geotermikus energiát használó fűtési rendszerek is, melyek fejlesztésében Finnország az éllovasok egyike. A korszerű fűtési megoldások mellett szinte minden családi házban megtalálható a hagyományos  fatüzelésű kandalló is, mely duruzsoló meleggel tölti meg az otthonokat. Tűzifaként főleg száraz nyír- vagy fenyőhasábokat használnak. Ezek messziről érezhető füstje jellegzetes illattal itatja át a tiszta téli levegőt. A tél november elején kezdődik, de a közhiedelemmel ellentétben Finnországban sincs télen egész nap sötét. A sokat emlegetett „fél éves éjszaka” csak az Északi-sarkon túli területekre jellemző, de a rengeteg hó miatt ez sem jelent koromsötétséget. Jellemző a házak, udvarok apró fényekkel való dekorálása, ami állandó karácsonyi hangulatot kölcsönöz a lakott területeknek. Késő ősztől kora tavaszig a világ minden tájáról érkeznek látogatók megcsodálni a lappföldi ’aurora borealis’, a ritka szép sarki fény már-már természetfelettinek tűnő látványát.

A sport is közel áll a finnek szívéhez. Különösen jégkorongban és az autó-motor sportokban jeleskednek évtizedek óta. Nemzetközileg is jól ismert finn sportolók pl. Kimi Räikkönen, Valteri Bottas, Mika Häkkinen, Mika Salo (Forma-1), Tommi Mäkinen, Jari Matti Latvala, Juha Kankkunen (WRC) vagy Mikko Koivu, Saku Koivu, Teemu Selänne, Jari Kurri (NHL).  A röplabda és a teremhoki is nagy népszerűségnek örvend. Kevésbé ismert, de a finnek régóta sikeresek a harcművészetekben is, melyek közül a birkózás a legismertebb. Szinte minden nagyobb településen megtalálhatók a keleti harcművészetek, mint pl. a karate, judo, taekwondo képviselői is. 
 

A legtöbb finn nagy gyalogló és erdőjáró. Bár az erdők általában magán- vagy állami tulajdonban vannak, mindenkinek joga van bármelyik erdőben túrázni, gombát és bogyós gyümölcsöket szedni, ha nem zavarja az erdő tulajdonosát, és nem tesz kárt az erdőben. Nyáron a feketeáfonya, ősszel a vörösáfonya ad gazdag termést. A gombák közül a vargányafélék és a rókagomba a legkedveltebbek. Ezek szintén nagy mennyiségben teremnek. 

Emberre veszélyes vadállatokkal nemigen lehet találkozni az erdőkben. A hiúz és a medve viszonylag ritka és félénk állatok, kerülik az emberrel való találkozást. Szarvast, őzet, nyulat, szárnyasokat az ősszel kezdődő vadászszezonban lehet vadászni. A horgászat Finnországban általános hobbi, és orsó nélküli bottal mindenkinek joga van bárhol horgászni. Bonyolultabb horgászati módszerekhez (pl. lazac-horgászathoz) engedélyt kell beszerezni, azonban ez egyszerű és olcsó.
A tavak vize többnyire nagyon tiszta, sok helyen iható. A vízcsapból folyó víz kiváló minőségű, ezért palackozott vízre nincs szükség. 
Az elmúlt évtizedek során más országokból, köztük Magyarországról is sokan, akár egész családok is költöztek Finnországba egy vonzóbb munka, egy minőségi élet reményében. A legtöbb finn szívesen látja környezetében a magyarokat. A két nép fiait két évszázada köti össze egyfajta kölcsönös érdeklődés, melynek hátterében a nyelvi rokonság vonzása mellett a személyes szimpátiából eredő ismerősi, baráti, rokoni kötelékek húzódnak. 

Finnországban nagyra értékelik a munkát. Megbecsülik a tudást és a jó hozzáállást. A munkahelyeken az a mondás járja, hogy „munkája minőségéről ismerszik meg a szakember”. A munkaadók igyekeznek a lehető legjobb munkakörnyezetet és emberséges munkahelyi viszonyokat teremteni az alkalmazottak számára, hogy a munkavégzés valóban magas szintű és a végeredmény minőségi lehessen. 

A munkavállaló általában egyedül érkezik Finnországba, és csak ha kiderül, hogy szereti a munkahelyét, kedveli a környezetét, és el tudja képzelni a jövőjét ebben az országban, akkor hozza ki a családját is. Ezzel az egész család számára lehetőség nyílik egy finnországi egzisztencia megteremtésére. Kiköltözés előtt azonban fontos tudni, hogyan működnek a dolgok Finnországban, mit és hogyan kell elintézni a hivatalokban, okmányirodában, hogy minden rendben legyen. 
 

Külföldi munkaerő alkalmazásában sok finn cég lát lehetőséget, ezért igyekszik támogatni a külföldi munkavállaló beilleszkedését, például a szükséges intéznivalókban tanácsot ad, sőt konkrét segítséget is nyújt. Az ilyen jellegű szolgáltatás a munkavállaló számára mindig ingyenes, és a legtöbb esetben működőképes modellként segíti saját és családtagjai beilleszkedését a finn munkakörnyezetbe, illetve a finn társadalomba. 
 

A finnországi munkavállalás során sokak számára az első nehézség a nyelvtudás hiánya. Egyes iparágakban, pl. a fém- és építőiparban általában a cégek alkalmaznak tolmácsot, vagy legalábbis gondoskodnak tolmács-szolgáltatásról, amely a munkavállaló számára ingyenes, és szintén a sikeres beilleszkedést, ezáltal a nyugodt munkavégzést szolgálja. 
 

A munkaadó minden munkavállalója számára munkaegészségügyi ellátást biztosít. Erről a szolgáltatásról a finn törvények rendelkeznek. A munkaszerződéseket mindig a finn törvényeknek megfelelően kötik. A munkajogot Finnországban komolyan veszik, és felügyelik. A jelenlegi munkahelyeken inkább a támogató, segítő vezetési modell érvényesül, és nem a tekintélyelvűség. A finn munkakultúrának nem része a lehordás, ordítás vagy a megalázó viselkedés. A biztonságos munkavégzésre, a munkahelyi jóllétre nagy hangsúlyt fektetnek. A munkahelyek biztonságát számos törvény és előírás garantálja. 

Sok munkavállaló számára nehézséget okoz eljutni a távoli munkahelyekre. A nagy távolságok és a tömegközlekedés hiányos volta miatt a vidéki közlekedés nélkülözhetetlen eszköze az autó, bár vonattal, busszal, repülővel is kényelmesen és gyorsan el lehet jutni nagyjából mindenhová.
 

Az informatikai infrastruktúra fejlett, az ország mobil- és internet-lefedettsége jó, gyéren lakott területeken azonban számolni kell a gyengébb térerővel. A modern internet-alapú kommunikációs eszközöknek (pl. Skype, Whatsapp) köszönhetően a mindennapi magyarországi kapcsolattartás nem okoz nehézséget. 
 

Több külföldi üzlethálózat ugyanúgy megvetette a lábát Finnországban, mint bárhol másutt Európában. Közülük  egyik legkedveltebb a Lidl, mely előnyös árakon, esetenként a hazai áraknál is olcsóbban kínálja Magyarországon megszokott termékeit. 
 

Sok magyarnak, aki már megtelepedett itt, Finnország igazán a hazájává lett anélkül, hogy meg kellett volna szűnnie magyarnak lenni. A finnek mind a mai napig pozitívan viszonyulnak a magyarokhoz, erről tanúskodik a testvérvárosi kapcsolatok ápolása, illetve a finn-magyar baráti körök kedveltsége. Ha megkérdezzük a Finnországban élő magyarokat, hogy mi a fő oka finnországi letelepedésüknek, akkor a válasz leginkább ennyi: „Egyszerűen jó itt lenni, jó itt élni”. “Tiszta természet és biztonságos élettér vesz körül.” A maradásban természetesen  szerepe van annak is, hogy a szociális háló jól szervezett, és az életszínvonal magas. A finn oktatást szintén ki szokták emelni. Az általános iskolában az oktatáson kívül az étkezés, illetve az egészségügyi ellátás is ingyenes. 

joulupukki.jpg
summerlake.jpg
talvi.jpg
revontuli2.jpg
ongella.jpg
Onki.jpg
perhe.jpg
F1.jpg
rally.jpg
icehockey.jpg
sauna.jpg
bottom of page